Bérletvásárlás


Festetics - bérlet

Bérlethez tartozó előadások
MÁV Festetics/1. Festetics Palota

MÁV Festetics/2. Festetics Palota

MÁV Festetics/3. Festetics Palota

Jún. 10.
Cs, 18:00
MÁV Festetics/4. Festetics Palota

Jegytípusok és mennyiség


Mennyiség

Festetics bérlet 1.
Festetics Palota Tükörterem
2020. október 22. csütörtök 18:00

Holst: Saint Paul’s Suite
Tartini: g-moll szonáta (Ördögtrilla)
Bruch: Kol Nidrei
Rossini: Une larme – variációk gordonkára
Massenet: Thais – Méditation
Britten: Simple Symphony
Közreműködik: Bartha Mátyás (hegedű), Rózsa Richárd (gordonka)
Vezényel: Thomas Kornél

Hangversenyünk a Festetics koncertek azon típusába tartozik, amelyeken zenekarunk egy-két tagja mutatkozhat be szólistaként. Ezen a koncerten egyik koncertmesterünk, Bartha Mátyás hegedűművész és a csellószólam egyik vezetője, Rózsa Richárd kerül reflektorfénybe, mellettük pedig bemutatkozik egy nagy reményekre jogosító fiatal karmester is. A műsor roppant változatos, mind a zeneszerzők nemzetisége, mind a művek keletkezésének ideje szempontjából. A barokk kort a szédületes tudású hegedűművész-zeneszerző, Giuseppe Tartini (1692-1770) híres Ördögtrilla-szonátája képviseli, a romantikát Rossini öregkori műve, amely egy saját dalára komponált variáció-sorozat gordonkára. Jules Massenet (1842-1912) francia operaszerző, Thais című operájának közzenéje a Méditation, gyönyörű hegedűszólóval. Elsősorban hegedűműveiről híres Max Bruch (1838-1920) is, akitől most egy híres csellódarabot hallunk, az ősi zsidó ima dallamára komponált Kol Nidrei című művet. A XX. századot két angol zeneszerző képviseli. Gustav Holst (1874-1934) a londoni St. Paul Leányiskola zenetanára volt, növendékei számára komponálta azt a művét, amely hangversenyünkön elhangzik, Benjamin Britten (1813-1976) pedig gyermekkorában, szinte játékból komponált kis szerzeményeinek témáit dolgozta fel 20 éves korában komponált „Egyszerű szimfóniájában”.

Festetics bérlet 2.
Festetics Palota Tükörterem
2021. február 12. péntek 18:00

Arenszkij: Változatok egy Csajkovszkij témára
Mozart: G-dúr hegedűverseny K.216
Glazunov: Téma és variációk vonószenekarra
Mozart: Concertone két hegedűre K.190
Km. Alexandre Dimcevski (hegedű)
Hegedűn közreműködik és vezényel: Mihail Vaiman

Hangversenyünk a Festetics koncertek nagyszerű hagyományát folytatja: meghívunk egy hírneves művészt, aki a próbák során megosztja a zenekar tagjaival előadóművészi és tanári tapasztalatait, a próbafolyamat végén pedig a közönség is megismerheti játékát. Ez a híres vendég ez alkalommal Mihail Vaiman, a világhírű ukrán hegedűművész. 1953-ban született Ogyesszában, tanárai között találjuk David Ojsztrach és Szemjon Sznyitkovszkij nevét. Tanulmányainak befejezése után koncertjeivel beutazta az egész világot és közben tanított is. 1999 óta a Kölni Zene- és Táncművészeti Főiskola professzora, mellette tanított Angliában, az USA-ban, Kínában, Japánban. Hangversenyén két orosz mű hangzik el, mindkettő szerzője, Anton Arenszkij (1861-1906) és Alexander Glazunov (1865-1936) a Csajkovszkij utáni generáció tagjai, mindketten nevezetes tanárok voltak – Sosztakovics Glazunov tanítványa volt – és mindkettejüktől egy-egy variációs mű hangzik el. A hangverseny műsorán e művek mellett két Mozart versenymű szerepel: a híres G-dúr hegedűverseny és a fiatalabb korban készült, kéthegedűs „nagy-versenymű” (ezt jelenti a cím: Concertone). Partnere, Alexander Dimcevski, volt tanítványa, aki 2016 óta a Magyar Állami Operaház zenekarának egyik koncertmestere.
 
Festetics bérlet 3.
Festetics Palota Tükörterem
2021. március 5. péntek, 18:00

J.S. Bach: Musikalisches Opfer – Ricercar a 6 BVW.1079
Georg Druschetzky: g-moll oboanégyes
Franz Xaver Richter: Oboaverseny
Koechlin: Öt darab oboára és vonósokra Op.79
Jean Francaix: A Cléves-i hercegnő

Oboán közreműködik és vezényel: Lencsés Lajos

Lencsés Lajos 1943-ban született Dorogon. Mindmáig naponta gyakorol, kutatja a zeneirodalmat, új műveket tanul meg és koncertezik. E fantasztikus teljesítmény hátterében olyanfajta emberség rejlik, amely nagyon szereti a zenét, az irodalmat, a képzőművészeteket, a természetet, csillapíthatatlan szomjúsággal fogad be minden új benyomást és mindennek gyermeki módon örülni tud. Ezen felül mindent igyekszik tovább is adni abból, ami neki örömet szerzett. Könyvet is írt életéről, tapasztalatairól „Egy gondolkodó nádszál” címmel, amely nyilván az oboa nádból készült fúvókájára utal. Három éve volt Festetics-koncertje a MÁV Zenekarral, ahol a muzsikusok nagy örömmel és nyitottan fogadták mindazt, amit átadott nekik, és nagy örömünkre most ismét eljön. Már műsorának összeállítása is erről a hihetetlen nyitottságról szól: egy német, két, cseh és két francia szerző. Bach, a nála kevéssel fiatalabb Richter, a Haydn-kortárs Druschetzky, aki élete nagy részét Magyarországon töltötte; egy kísérletező kedvű Debussy-kortárs francia zeneszerző és Jean Francaix, akinek Virágórája elvarázsolt mindnyájunkat három éve, most egy olyan művel, amely VIII. Henrik angol király negyedik feleségének történetét meséli el – csodálatos estének nézhetünk elébe, muzsikusok és hallgatók egyaránt.
 
Festetics bérlet 4.
Festetics Palota Tükörterem
2021. június 10. csütörtök 18:00

D. Scarlatti: Öt szonáta szvit-formában
Mendelssohn: d-moll hegedűverseny
Haydn: A-dúr (A tűz) szimfónia No.59
Km.: Kelemen Gáspár (hegedű)
Vez.: Takács-Nagy Gábor

Domenico Scarlatti (1685-1757), a híres nápolyi operaszerző, Alessandro Scarlatti fia a billentyűs hangszerek történetében játszott nagy szerepet: hihetetlenül magas szintre fejlesztette a csembalójáték technikai színvonalát és fantáziadús, koncertdarabként is kitűnő művek sokaságát alkotta saját és későbbi korok zongoristái számára. 555 szonátát komponált, mindegyik egytételes, de sok olyan van közöttük, amelyeket a hangnemek rokonsága révén sorozatban is lehet játszani. Többet közülük átírtak vonós hangszerekre, egy ilyen öttételes szvittel kezdődik hangversenyünk. Mendelssohn 1822-ben, gyerekfejjel komponálta d-moll hegedűversenyét, amelyet halála után hoztak nyilvánosságra, a nagyközönséget pedig Yehudi Menuhin ismertette meg vele 1952-ben. „Tele van invencióval, biztos ízléssel, szabadon és rugalmasan kezeli a formákat és a hangnemeket” – mondta róla Menuhin. A 13 éves szerző által komponált művet egy 13 éves, nagy reményekre jogosító hegedűművész-palánta előadásában élvezhetjük. Takács-Nagy Gábor különlegesen nagyra becsüli és szereti Joseph Haydn műveit, ma egy újabb művel gyarapítja zenekarunk Haydn-repertoárját. A Mester 1768-ban, az Esterházy hercegek udvari karmestereként komponálta 59. szimfóniáját, amelynek az utókor adta „A tűz” ragadványnevet, valószínűleg első tételének sistergően gyors mozgására utalva.