Bérletvásárlás


Lukács Miklós - bérlet

Bérlethez tartozó előadások
MÁV Lukács/1. Zeneakadémia Zeneakadémia

MÁV Lukács/2. Zeneakadémia Zeneakadémia

MÁV Lukács/3. Zeneakadémia Zeneakadémia

MÁV Lukács/4. Zeneakadémia Zeneakadémia

MÁV Lukács/5. Zeneakadémia Zeneakadémia

MÁV Lukács/6. Zeneakadémia Zeneakadémia

0  Jegy:  0 Ft

Navigáció


Árkategóriák


  • Nem elérhető helyek
  • Ön által választott helyek

Válassza ki ülőhelyét!


Kérem várjon!...
Nagyításhoz tartsa lenyomva a Ctrl gombot és görgessen az egérrel.
0  Jegy:  0 Ft
Vissza

Lukács Miklós bérlet 1.
Zeneakadémia, Nagyterem
2020. október 9. péntek 19:00

Ismuratov: The Dream of Turul – ősbemutató
Prokofjev: III. zongoraverseny
Prokofjev: V. szimfónia
Közreműködik.: Daniel Ciobanu (zongora)
Vezényel: Daniel Boico

A hangverseny ősbemutatóval kezdődik, amelyet az 1973-ban született, tatár származású és Kanadában élő zeneszerző kifejezetten Zenekarunk 75. évfordulójára komponált. Új művét a mi hangversenyünk közönsége hallhatja először. Szergej Prokofjev (1891-1953) a XX. század egyik legnagyobb orosz zeneszerzője, a Rómeó és Júlia című  balett, remekmívű versenyművek és szimfóniák, A három narancs szerelmese című opera alkotója, akinek életére – mint oly sok más honfitársáéra – rányomta bélyegét a történelem. A bolsevik forradalom miatt ő is elhagyta hazáját, de a harmincas években visszaköltözött a Szovjetunióba, ahol elismerésben és a hatalom visszaéléseiben egyaránt része volt. Harmadik zongoraversenyét Amerikában mutatták be 1921-ben, a szólót ő maga játszotta. Az V. szimfóniát 1944-ben írta Prokofjev, benne a háború borzalmas szenvedéseit ábrázolja, de a mű vége optimista: a jobb jövő látomása. A méltatók a XX. század egyik legnagyszerűbb műveként tartják számon. Hangversenyünk szólistája, Daniel Ciobanu 1995-ben született Romániában, kilenc éves korában kezdett zongorázni, néhány év után ösztöndíjjal Skóciában, majd Párizsban és Berlinben tökéletesítette tudását. Több nemzetközi versenyen nyert értékes díjakat, vendégszerepelt Európától a Távol-Keleten és Ausztrálián át Brazíliáig a világ számos nagy városában és rangos hangversenytermeiben.

Lukács Miklós bérlet 2.
Zeneakadémia, Nagyterem
2020. november 5. csütörtök 19:00

Schubert: VI. szimfónia
Cherubini: d-moll Requiem
Közreműködik: Honvéd Férfikar (karigazgató: Riederauer Richárd)
Vezényel: Kesselyák Gergely

Két mű hangzik el hangversenyünkön, melyek megközelítőleg egy időben keletkeztek. Cherubini közel 40 évvel idősebb Schubertnél, sikeres operaszerző, nagy tekintélyű professzor – Schubert szegény tanító fia, konviktusban nevelkedik, kórusban énekel és kórusiskolai diáktársaival „próbálja ki”, milyen a zenekari hangzás. A szellemi összekötő kapocs közöttük Beethoven, aki tisztelte Cherubinit és különösen nagyra becsülte a c-moll Requiemet, Schubert számára viszont ő volt az alfa és az ómega, 20 éves korában komponált VI. szimfóniájában többféle módon is Beethovent követi. Luigi Cherubini (1760-1842) Firenzében született, mégis a francia zene történetében találkozunk a nevével. Párizsban telepedett le és az ottani olasz operaház zenei vezetője lett. Rendkívüli tekintélyre tett szert, a párizsi Conservatoire igazgatója és a francia zenei élet teljhatalmú ura volt. Zenéje nagy kortársai, Haydn, Mozart és Beethoven bécsi klasszikus stílusához kötődik. Két requiemet komponált, az elsőt 1816-ban (c-moll). Ez a mű feltűnést keltett azzal, hogy a szerző nem alkalmazott benne szólistákat, csak kórust és zenekart. Húsz évvel később komponált d-moll Requieme, amely ezen a koncerten is felcsendül, még tovább megy: kizárólag férfikart társít a zenekarhoz. A zene puritán egyszerűsége hallatán a hallgatónak a középkori szerzetesek kórusa jut eszébe.
 
Lukács Miklós 3.
Zeneakadémia, Nagyterem
2020. november 12. csütörtök 19:00

Beethoven: Fidelio – nyitány
Beethoven: IV. (G-dúr) zongoraverseny
Beethoven: II. szimfónia
Közreműködik: Ránki Dezső (zongora)
Vezényel: Kollár Imre

Ahogy közeledik Beethoven születésének 250. évfordulója, egyre sűrűsödnek az ő zenéjét felidéző hangversenyek. Neki persze nincs szüksége jubileumra, ő az a zeneszerző, akinek műveit a legtöbbet játsszák a világon. Hangversenyünk rövid keresztmetszetet ad szimfonikus művészetéből. Közismert, hogy egyetlen operájához, a Fidelióhoz négy zenekari nyitányt komponált. A három Leonóra-nyitány az opera cselekményének és főleg a benne megtestesülő eszmeiségnek, a szabadság mindenek fölött való tiszteletének összefoglalása. A negyedik, amelyet Fidelio-nyitány néven ismerünk, és ugyancsak gyakran szerepel hangversenyek műsorán, úgy vezeti be az operát, hogy első felvonásának miliőjét előlegezi meg: itt még nem izzik a dráma, inkább a családias kedélyesség hangulata uralkodik. Beethoven öt zongoraversenye közül sokak véleménye szerint a negyedik a legizgalmasabb, legegyénibb. Zenekarunk többször játszotta már ezt a művet Ránki Dezsővel, akinek elmélyült, a mű szépségeit tökéletesen megmutató játéka mindig emlékezetes marad. A II. szimfónia a Haydn hagyományait követő első után már az igazi, senkivel össze nem téveszthető Beethoven vonásait mutatja, méltó előfutára az utána következő Eroica szimfóniának. A zenekar örömmel készül az új találkozásra korábbi vezető karmesterével.
 
Lukács Miklós bérlet 4.
Zeneakadémia, Nagyterem
2020. december 3. csütörtök 19:00

Madarász Iván: Locomotiv – a zenekar jubileumára írt mű, ősbemutató
Schumann: II. szimfónia
Brahms: III. szimfónia
Közreműködik: Belmondo Együttes
Vezényel: Gál Tamás

Gál Tamás 1988-tól 2008-ig, húsz éven keresztül volt zenekarunk vezető karmestere. Izgalmas időszak volt, elsősorban a történelmi körülmények miatt. Ő maga nemrég végzett fiatal karmesterként kezdte, időközben pedig a Zeneakadémia karmesterképző szakának tanára lett. A húsz év alatt száznál is több hangversenyt vezényelt, szinte az egész szimfonikus irodalmat, benne jó néhány új mű ősbemutatóját is. Ezen a hangversenyen is szerepel egy új mű, Madarász Iván alkotása, amelyet a zenekar fennállásának 75. évfordulója alkalmából komponált. Gál Tamás többször nyilatkozott úgy, hogy minden kor zenéjét szívesen vezényli, de igazi világa a romantika. Ezen a hangversenyen két nagy romantikus szimfónia csendül fel pálcája nyomán. Robert Schumann súlyos idegbetegségben szenvedett és ezt maga is tudta. A II. szimfónia komponálásáról ő maga azt írta, hogy az segített leküzdeni állapotát. Péteri Judit zenetörténész szerint „ebben a pszichológiai drámában, a három tételen keresztül tartó küzdelem, majd az utolsóban kivívott győzelem, a sötétségből a fény felé törekvés koncepciójában nem nehéz észrevenni Beethoven, s főleg az V. szimfónia hatását”. Brahms nem volt beteg, de négy szimfóniája közül a harmadik kifejezésben a legdrámaibb, a legmélyebb érzelmeket kifejező, zenei eszköztárát tekintve pedig a legnehezebb szimfóniája.
 
Lukács Miklós bérlet 5.
Zeneakadémia, Nagyterem
2021. február 25. csütörtök 19:00

Járdányi Pál: Tisza mentén
Hubay Jenő: III. (g-moll) hegedűverseny
Saint-Saëns: III. (Orgona) szimfónia
Közreműködik: Szabadi Vilmos (hegedű)
Vezényel: Csaba Péter

Járdányi Pál (1920-1966) Kodály Zoltán tanítványa, később a Zeneakadémián tanártársa volt. Tisza mentén című szimfonikus költeményét 1951-ben komponálta. A mű bevezetése a Tisza-menti tájat érzékelteti, utána pedig népdalok szabad feldolgozása következik. Hubay Jenő (1858-1937) nemzetközi hírű hegedűművész, ismerte Lisztet, Brahmsot, Joachim Józsefet, az első világháború után Bartókkal Kodállyal, Dohnányival tanított együtt 25 évig mint a Zeneakadémia igazgatója. Termékeny zeneszerző is volt. Hangversenyünkön elhangzó hegedűversenye a hegedűjáték minden szépségét megmutatja, stílusa Brahms örökségének és a magyar városi népszerű zenének ötvözete. A szólista, Szabadi Vilmos a mai magyar hegedűművész nemzedék egyik kiemelkedő tagja, a Zeneakadémia hegedű tanszakának vezető tanára.  Állandó vendégkarmesterünk, Csaba Péter, aki évtizedek óta Franciaországban él, választott hazája zenéjének egyik emblematikus darabját mutatja be a koncert második felében. Camille Saint-Saëns a kései romantika francia földön virágzó zeneművészetének egyik kiemelkedő alakja, akit Liszt is nagyra becsült. III. szimfóniája a kor zenéjének minden jellegzetességét felvonultatja: a könnyed, franciás dallamosságot, a romantikus érzelemvilág őszinte ábrázolását, a bonyolult többszólamúságot és a patetikus ünnepélyességet.
 
Lukács Miklós bérlet 6.
Zeneakadémia, Nagyterem
2021. május 6. csütörtök 19:00

Walton: Capriccio burlesco
Sosztakovics: II. gordonkaverseny
Muszorgszkij-Ravel: Egy kiállítás képei
Közreműködik: Gustav Rivinius (gordonka)
Vezényel: Daniel Boico

Sir William Walton (1902-1983) angol zeneszerző, akit Vaughan Williams és Britten mellett a XX. század legjelentősebb brit zeneszerzőjének tartanak, 1968-ban a New Yorki Filharmonikus Zenekar alapításának 125. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi hangversenyre komponálta Capriccio burlesco című művét. Igazi alkalmi muzsika: rövid, gyors, vidám, helyenként könnyűzenei elemekkel színesítve, alkalmat adva a zenekar virtuozitásának megcsillogtatására. Dmitrij Sosztakovics közeli barátja volt a nagyszerű gordonkaművész, Msztyiszlav Rosztropovics. Neki írta két csellóversenyét, melyek közül az első igen népszerű, gyakran játsszák, a második ritkábban hallható, pedig ugyancsak nagyon értékes darab. Hangversenyünk szólistája, Gustav Rivinius 1965-ben született, az egész világon nagyra becsült német gordonkaművész.  Muszorgszkij egy festőművész barátja, Viktor Hartman kiállításán látott képek alapján komponálta az Egy kiállítás képei című nagyszerű zongoraművét. Ezt a művet Maurice Ravel átírta zenekarra és ezzel létrehozta a világ minden zenekarának és hangversenytermének egyik legnépszerűbb műsorszámát. Ravel, akit a hangszerelés egyik legnagyobb mesterének tartunk, a zenekari hangszerek hangszíneinek kombinálásával végtelenül változatos, lenyűgöző hangzásvilágot teremtett.