Program


MÁV Lukács/1. Zeneakadémia

MÁV Lukács/1. Zeneakadémia

Műsor
Mahler-est
Rückert dalok
V. szimfónia

Közreműködik: Meláth Andrea(mezzoszoprán)
Vezényel: Csaba Péter

 több

Csaba Péter folytatja azt a többéves sorozatot, amelynek keretében előadja Gustav Mahler több szimfóniáját. Ezen a hangversenyen az egyik legnagyobb szabású, időtartamban és a zenei mondanivaló súlyában is hatalmas mű, az V. szimfónia hangzik el. A mű öt tételes, de vannak egymással összefüggő tételek, és így a szerző három nagy részre tagolja a művet. Gyász-zenével kezdődik, a végén ünnepélyes himnusz, majd fékevesztett örömujjongás zárja be a művet, közben felhangzik egy valósággal pokoli hangulatú scherzo és Mahler legszebb, a szimfóniából kiemelve is gyakran előadott lassú tétele, az Adagietto. Ő maga így írt a szimfóniáról: 

„A közönség, te jó ég, mit kezd majd ezzel a káosszal, amelyből új meg új világok jönnek létre, hogy aztán rögtön darabokra hulljanak? Mit fog szólni ehhez az őszenéhez, a hangoknak ehhez az örvénylő, üvöltő, tomboló tengeréhez!... Ó, bárcsak ötven évvel halálom után mutathatnám be szimfóniámat!”

A hatalmas szimfónia előtt egy csendesebb Mahler mű csendül fel, amelyet Friedrich Rückert (1788–1966) verseire írt, eredetileg zongorakísérettel. 1901– 1902, a dalok komponálásának ideje Mahler életének legboldogabb időszaka volt. Rückert költészete erősen hatott rá, az ő verseire komponálta híres „Gyermekgyászdalok” című dalciklusát is.