Program


MÁV Jorma Panula karmesterkurzus gálakoncert

MÁV Jorma Panula karmesterkurzus gálakoncert

Uuno Klami, Ludwig van Beethoven és Felix Mendelssohn művek a MÁV Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában

 

Jorma Panula 1930-ban született Finnországban. 1963 és 1965 között a Turkui Filharmonikus Zenekar karmestere és művészeti vezetője volt, majd 1965-től 1972-ig a Helsinki Filharmonikusoknál, 1970-től 1973-ig pedig a dániai Aarhus Szimfonikus Zenekarnál töltötte be ugyanezt a tisztséget. Rendszeresen vezényelt a Finn Nemzeti Operában is.

Maestro Panula a helsinki-i Sibelius Akadémia professzoraként 1973 és 1994 között megalapozta az intézmény karmesterosztályának nemzetközi hírnevét. Működése alatt olyan karmesterek kerültek ki az osztályából, mint Esa-Pekka Salonen, Mikko Franck, Sakari Oramo, Jukka-Pekka Saraste, vagy Osmo Vänskä. Professzorként tanított a Stockholmi és a Koppenhágai Királyi Zeneakadémián is. Rendszeresen tart mesterkurzusokat világszerte, többek között Londonban, Párizsban, Amszterdamban, Moszkvában, az Egyesült Államokban és Japánban - és most Magyarországon.

Jorma Panula a Sibelius Akadémia egyházzene és karmester szakán tanult. Tanárai Leo Funtek, Dean Dixon, Albert Wolff és Franco Ferrara voltak. A vezénylés mellett zenét is szerez. Operái, mint például a Jaako Ilkka egy új műfajt, az ún. "performance opera" műfaját hozták létre. További művei között szerepelnek többek között musicalek, egyházzenei művek, egy hegedűverseny, kórusművek.

Műsor:

Uuno Klami: Nummisuutarit Overture ("A puszta vargáék" Nyitány)
Ludwig van Beethoven: Első Szimfónia

*** 

Felix Mendelssohn: Olasz Szimfónia
Közreműködik a MÁV Szimfonikus Zenekar
Vezényelnek a Jorma Panula Nemzetközi Karmesterkurzus résztvevői.

Szervező: MÁV Szimfonikusok 

Ajánló


A MÁV Szimfonikus Zenekar 2021–2022. évi Lukács Miklós-bérletsorozatának nyitóhangversenyét két kiváló fiatal művész…

Két fiatal, még harmincas éveiben járó, de máris sok sikert elkönyvelt muzsikus fellépése…

Két kiváló, fiatal orosz muzsikus vendégszereplése avatja különleges eseménnyé a hangversenyt.