Program


"Karmesterek mestere"- Maestro Panula
2

"Karmesterek mestere"- Maestro Panula

Műsor:
Jorma Panula: Opus (2020)
Jean Sibelius: Hegedűverseny
Jean Sibelius: V. szimfónia

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. szeptember 1. szerda, 19:00

MÁV Szimfonikus Zenekar:
„Karmesterek Mestere” – Maestro Panula

Közreműködik:
Petteri Iivonen – hegedű
MÁV Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Jorma Panula

Jorma Panula 1930-ban született Finnországban, s jól ismert a Turkui Filharmonikusok (1963–1965), a Helsinki Filharmonikusok (1965–1972) és a dán Aarhus Szimfonikus Zenekar (1973–1976) művészeti vezetőjeként és karmestereként. Emellett a karmesterek egyik legfontosabb tanáregyénisége: a Sibelius Akadémia (1972–1993), a Stockholmi Királyi Zeneakadémia (1982–1988 és 1992–2006) valamint a Dán Királyi Zeneakadémia (1988–1992) professzora volt. Világszerte tart mesterkurzusokat, csaknem az összes európai országban, de az Egyesült Államokban, Mexikóban, Ausztráliában és Ázsiában is tanított már.

A karmesterek új generációjának képzésére általa alapított Panula Akadémia élén betöltött szerepe mellett a Maestro továbbra is sokat utazik vendégkarmesterként, karmesterprofesszorként és nemzetközi karmesteri versenyek zsűritagjaként. Panula óriási hatással volt a vezénylés világára. Nevezték már a „láthatatlan kéznek” a Finnországból világhírűvé vált rendkívüli karmesterek, köztük Esa-Pekka Salonen, Mikko Franck, Sakari Oramo, Jukka-Pekka Saraste, Osmo Vänskä és Susanna Mälkki mögött. A vezénylés mellett zeneszerzőként is számos különböző stílusban alkot.

Ajánlatunk


A hangversenyen felcsendülő művek egy évtizeden belül születtek, szellemiségükben van is rokonság. Mindkettejük zenéje ízig-vérig romantikus.

A hangversenyen két Mozart-mű fogja közre két kortárs magyar zeneszerző művét. A kapcsolat lényege, hogy az ő műveik részben témájuknál fogva, részben zenei formájuk tekintetében szorosan kötődnek régi korok hagyományaihoz.

José Eduardo Gomes portugál karmester az Európai Unió Karmesterversenyén elért értékes díjával szerzett magának hírnevet. Műsorán egy híres honfitársa, Joly Braga Santos (1924-1988) egyik művét ismerhetjük meg, valamint a legismertebb brazil zeneszerző, Heitor Villa-Lobos (1887-1959) egyik legnépszerűbb művét.

Ajánló


1830 körül ismerkedett meg és kötött barátságot egymással Hector Berlioz és Liszt Ferenc. Berlioz elragadtatott szavakkal méltatta Liszt zongorajátékát, Liszt…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!